Schoolgids – 1. De School

De School

De School

1.1 Ons onderwijs

Het Al Amana College wil bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen tot individuen die van waarde kunnen zijn, voor zichzelf, voor hun omgeving en voor de samenleving. Door kennisverwerving en reflectie ontwikkelen leerlingen bewustzijn van hun Schepper, van zichzelf, van hun directe omgeving en van de wereld om hen heen. Wij helpen leerlingen doelen te formuleren en hierop te reflecteren.
Wij ondersteunen leerlingen om inzicht te krijgen in hun eigen leerproces en hierin eigenaarschap te nemen. We hechten waarde aan ruimte voor eigenheid, zicht op talent en gevoel van saamhorigheid.

Op het Al Amana College staat de ontwikkeling van de leerling centraal. Leerlingen kunnen zichzelf zijn en worden gezien. Wij helpen onze leerlingen om het belang van leren in te zien. In de vak- en mentorlessen en in de keuzewerktijd helpen wij de leerlingen hun kwaliteiten te ontdekken en betekenisvolle, concrete en toepasbare vaardigheden te ontwikkelen. Zij krijgen inzicht in hun kwaliteiten en ontwikkelen sociale vaardigheden. Door een brede ontwikkeling van talenten hebben leerlingen aansluiting op vervolgonderwijs of op de arbeidsmarkt.

Wij stellen de ontwikkeling van de individuele leerling centraal, maar creëren tegelijkertijd gevoel van saamhorigheid. Wij vormen een gemeenschap en werken met en voor elkaar, als personeel, leerlingen en ouder(s). Ook zoeken wij als gemeenschap voortdurend contact met de samenleving; we gaan naar buiten én halen de samenleving de school in.

1.2 Visie, missie & identiteit

De scholen van Stichting Al Amana kenmerken zich door kwalitatief hoogwaardig en ambitieus basisonderwijs en voorgezet onderwijs op islamitische grondslag. Leerlingen kunnen hun geloof beleven en worden optimaal toegerust om succesvol deel te nemen aan de Nederlandse samenleving. Onze scholen zijn gastvrije scholen, waar iedereen zich welkom voelt en wordt gezien. Wij staan open voor alle leerlingen, ongeacht hun geloofsovertuiging.

Om dit uit te dragen, besteden wij regelmatig aandacht aan de vraag welk gedrag wij van leerlingen verwachten en of wij dit gedrag zelf ook laten zien. Medewerkers zijn zich ervan bewust dat zij een voorbeeldfunctie vervullen. Onze medewerkers volgen een professionaliseringstraject ‘islamitisch positief onderwijs’. Zij ontwikkelen een stimulerende houding binnen en buiten de klas, gericht op de begeleiding van leerlingen in hun ontwikkeling en doen dat vanuit een duidelijk en breed gedragen normatief kader.

Waar staan we voor?
Onze islamitische identiteit is de basis van alles wat we doen. Onze kernwaarden vormen de leidraad voor ons handelen. Om vanuit onze identiteit richting te geven aan ons gedrag, hebben we met betrokkenheid en input van het hele team, vier kernwaarden gekozen: respect, saamhorigheid, moed en Ihsān (excelleren).
Deze kernwaarden zijn richtinggevend voor strategische beslissingen.

Respect
Wij hebben respect voor elk individu en voor de gehele schepping. Dit houdt in dat we iedereen met vriendelijkheid, liefde en respect behandelen. We bevorderen een positieve houding en stimuleren leerlingen om open en nieuwsgierig te zijn zonder vooroordelen.

Saamhorigheid
Wij geloven in de kracht van gemeenschap, ongeacht verschillen in afkomst, ras, religie of andere verschillen. Binnen en buiten de school bevorderen we samenhang en onderlinge ondersteuning. Pestgedrag, uitsluiting en discriminatie worden niet getolereerd.

Moed
Onze leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om kritisch te denken, voor zichzelf op te komen en conflicten op een diplomatieke manier op te lossen. We ondersteunen hen om geduldig en beheerst te reageren op beledigingen en discriminatie, en om zo nodig formele procedures te volgen om hun recht te halen.

Ihsān (Excelleren)
We streven naar perfectie in kennis, gedrag en karakter. Dit betekent dat we ons voortdurend ontwikkelen en verbeteren. We stimuleren het personeel om nieuwe vaardigheden en kennis te verwerven en om uit hun comfortzone te stappen.

1.3 Organisatiestructuur

De schoolleiding bestaat in schooljaar ‘24-‘25 uit onze rector de heer K. Laaraj en twee teamleiders: de heer A. Eddeane en de heer P. Verwoert. Onze school telt ongeveer 200 leerlingen en ongeveer 25 medewerkers. Naast de vakdocenten en mentoren (onderwijspersoneel) hebben we onderwijsondersteunend personeel: de conciërge, receptie, roostermaker, leerlingenadministratie, ondersteuningscoördinator, orthopedagoog en schoolveiligheidscoördinator.

1.4 Schoolbestuur

Het Al Amana College maakt deel uit van Stichting Al Amana Scholen. Alle Al Amana basisscholen en de school voor voortgezet onderwijs vallen onder deze stichting. Al Amana regelt de gemeenschappelijke diensten, zoals financiën, personele zaken, facilitair beheer en ICT. Aan het hoofd van Stichting Al Amana staat een College van Bestuur. De leden van het College van Bestuur zijn de heer A. Ben Messaoud (voorzitter) en K. Salihi (directeur-bestuurder).

Stichting Al Amana Scholen
Laan van Vollenhove 3211
3706 AR Zeist
085 822 7256
www.alamana.nl
info@alamanacollege.nl

1.5 Bereikbaarheid

Alle medewerkers van het Al Amana College hebben een eigen e-mailadres en zijn telefonisch bereikbaar via het algemene nummer van de school. Uiteraard kunt u docenten en mentoren tijdens lestijden niet bereiken. Wel kunt u een boodschap of terugbelverzoek achterlaten bij de receptie. In geval van calamiteiten raden wij u aan om te bellen naar het algemene telefoonnummer van de school 085-0067230 en/of contact op te nemen met de rector of teamleiders.

Contact
Heeft u vragen over de situatie van uw kind? Neem dan contact op met de mentor. Heeft u andere vragen? U kunt altijd contact met ons opnemen, telefonisch of via de mail.

Al Amana College
Adres: Noordse Parklaan 2 en 4, 3513 GV Utrecht
Telefoon: 085-0067230
E-mail: utrecht@alamanacollege.nl
Website: www.alamanacollege.nl

1.6 Communicatiemiddelen

Op het Al Amana College gebruiken wij verschillende communicatiemiddelen om leerlingen en ouder(s) zo goed mogelijk te informeren over allerlei zaken en ontwikkelingen.

Somtoday
Somtoday is ons Leerling Administratie Systeem (LAS) en ons online leerlingvolgsysteem (LVS). In Somtoday ziet u de cijfers die uw kind heeft gehaald. Er zijn studiewijzers van alle vakken voor het gehele schooljaar in het systeem opgenomen. Ook ziet u wanneer uw kind niet op school was (verzuim).

U krijgt van ons een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u kunt inloggen. U kunt het wachtwoord zelf wijzigen. Ook moet u zelf uw contactgegevens wijzigen als die veranderen (nieuw adres, e-mailadres, telefoonnummer). Mocht dit niet lukken, dan kunt u contact opnemen met de administratie of de mentor van uw kind. Als u uw inloggegevens van Somtoday kwijt bent, neem dan contact op met de leerlingenadministratie, leerlingenadministratie@alamanacollege.nl of 085-0067230.

Brieven en e-mails
Wij sturen regelmatig brieven naar de ouders en doen dat via Somtoday. Wij communiceren dus digitaal. Daarom is het belangrijk dat we het juiste e-mailadres van u hebben. Docenten gebruiken altijd het e-mailadres van de school.

Nieuwsbrief
Gedurende het schooljaar sturen we vijf keer per jaar (elke periode tussen de vakanties) een nieuwsbrief aan leerlingen en ouder(s). In de nieuwsbrief staat informatie over de volgende periode, maar ook nieuwsberichten, en informatie over leuke dingen die op school gebeuren.
De nieuwsbrief wordt digitaal verzonden en staat ook op de website van de school.

Website
Op onze website www.alamanacollege.nl staat praktische informatie over onze school, bijvoorbeeld de jaarplanner met belangrijke data, de schoolgids, reglementen en protocollen.

Schoolgids
De informatie die in deze schoolgids staat geldt voor het hele schooljaar 2024 – 2025. De schoolgids is digitaal en kunt u downloaden op de website www.alamanacollege.nl.